Zdarza się Tobie jeść w biegu? A może po drodze do pracy wchodzisz do cukierni po drożdżówkę? Sprawdź przepisy, które przygotowali studenci i pracownicy z Katedry Żywienia Klinicznego i spróbuj przygotować proste i szybkie dania do pracy.

Śniadanie

Omlet a’la oreo z twarożkiem

Składniki na 2 porcje (4 omlety)

Omlety

  • 4 jaja
  • 65 g płatków gryczanych  
  • 50 g daktyli/śliwek suszonych  
  • 50 g miodu/syropu z agawy lub daktyli
  • 25 g masła orzechowego  
  • 75 g jogurtu greckiego  
  • łyżka gorzkiego kakao
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

Krem

  • 150 g chudego twarogu  
  • 50 g jogurtu greckiego  
  • 2 łyżeczki słodzika (np. erytrytol)

Wykonanie

W naczyniu umieść wszystkie składniki mokre (jaja, daktyle, miód, jogurt, masło orzechowe), które blendujemy dokładnie do uzyskania gładkiej masy. Do masy dodajemy pozostałe składniki suche (płatki, kakao, kawa, soda) i ponownie blendujemy.

 *Odstawiamy na 10-15 minut – zmiksowane płatki napęcznieją, a masa zgęstnieje. Z powstałej masy na małym ogniu smażymy omlety.

Twaróg mieszamy dokładnie z jogurtem i słodzikiem, a następnie przekładamy omlety.

Wartości odżywcze w 1 porcji (2 omlety)

633 kcal
– białko – 37,1 g
– węglowodany – 63,1
– tłuszcz – 24,5 g

Czekoladowe gofry jaglane

Składniki na 7 sztuk

Masa na gofry

  • 2 jajka
  • 170 g mąki jaglanej  
  • 75 g chudego twarogu  
  • pół banana (50 g)
  • 200 ml mleka migdałowego/ owsianego/ kokosowego/ krowiego  
  • 15 g ciemnego kakao  
  • 50 g syropu z agawy/daktyli/ miodu
  • 50 g kremowego masła orzechowego
  • 25 g bezglutenowych lub zwykłych herbatników
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki ekstraktu wanilii

Wykonanie

W jednym naczyniu blendujemy składniki mokre: jajka, twaróg, mleko, syrop z agawy, masło orzechowe, banana, ekstrakt wanilii. W drugim naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Łączymy zawartość obu misek i dokładnie blendujemy. Na koniec dodajemy pokruszone herbatniki.

*Polecamy odstawić masę na 15 minut – masa zgęstnieje.

Natłuszczamy lekko gofrownicę. Nakładamy masę do rozgrzanej gofrownicy i pieczemy przez około 2-5 minut.

Wartości odżywcze (1 gofra)

206 kcal
– białko – 13, 9 g
– węglowodany – 23,2 g
– tłuszcz – 6,1 g


Owsianka truskawkowa z czekoladowym kremem

Składniki

Owsianka

  • 50 g płatków owsianych  
  • 100 g truskawek  
  • 100 g napoju roślinnego np. kokosowego, ryżowego lub sojowego (można też użyć zwykłego mleka)  
  • 30 g mleczka kokosowego  
  • 5 g zmielonego siemienia lnianego lub nasion chia  
  • 5 g słodzika (np. erytrol, ksylitol, stewia)   
  • 50 g wody

Czekoladowy krem

  • 75 g (½ opakowania) skyru naturalnego  
  • 5 g kakao
  • 10 g słodzika (np. erytrol, ksylitol, stewia)

Owsianka
            Płatki owsiane zalewamy napojem roślinnym oraz wodą (ok. 50 g). Gotujemy ok. 7 minut (do momentu wsiąknięcia płynów). Po tym czasie zdejmujemy z gazu, dodajemy zblendowane truskawki oraz mleczko kokosowe, siemię lniane, słodzik. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 5-6 minut.

Czekoladowy krem

Wszystkie składniki łączymy i dokładnie mieszamy.

Wartości odżywcze

3894 kcal
– białko – 18 g
– węglowodany – 51,6 g
– tłuszcz – 11,4 g

Frittata z suszonymi pomidorami

Składniki na 3 porcje

  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka 2% tłuszczu
  • 3 suszone pomidory odsączone z oliwy – 60 g
  • garść oliwek – 50 g
  • ząbek czosnku – 5 g
  • pół kulki mozzarelli light
  • 3 kromki chleba graham – 120 g
  • sól, pieprz, bazylia

Jajka roztrzepać widelcem z dodatkiem mleka, doprawić solą, pieprzem i bazylią oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przelać do naczynia do zapiekania lub specjalnej patelni. Dodać pokrojone w paski suszone pomidory, plasterki oliwki oraz kawałki sera mozzarella. Zapiec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Frittatę zwinąć jak naleśnik i pokroić na 3 części.  Zjeść z kromką chleba graham.

Wartości odżywcze 1 porcji

298 kcal
– białko – 18 g
– węglowodany – 25 g
– tłuszcz – 15 g

Obiad

Pad Thai

Składniki na 1 porcję

  • 100 g piersi z kurczaka  
  • 50 g makaronu ryżowego  
  • jajko
  • 1/2 papryki
  • sos: 30 g sosu sojowego, łyżka miodu, sok z limonki/cytryny
  • łyżeczka oliwy do smażenia
  • 10 g orzeszków ziemnych solonych  
  • szczypiorek
  • przyprawy do kurczaka (dowolne, może być to zwykła przyprawa do kurczaka lub ulubione zioła, np. papryka wędzona, curry, itp.)

Wykonanie

Makaron ugotować. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojonego w kostkę przyprawionego kurczaka. Następnie pokroić w kostkę paprykę i dorzucić na patelnię.

Przygotować sos: połączyć sos sojowy z miodem oraz odrobiną soku z limonki/cytryny.

Do kurczaka dodać ugotowany makaron, dolać sos i całość dokładnie wymieszać. Zrobić wolną przestrzeń na patelni, wbić jajko, podsmażyć do bardzo delikatnego ścięcia i dokładnie wymieszać. Chwilę podsmażyć.

Potrawę przełożyć na talerz. Całość posypać posiekanym szczypiorkiem oraz posiekanymi  orzeszkami ziemnymi.

Wartości odżywcze

499 kcal
– białko – 34 g
– węglowodany – 58 g
– tłuszcz – 14,5 g


Zapiekane tortille

Składniki (na 2 tortille)

  • 120 g tortilli – (2 sztuki)
  • 150 g pierś z kurczaka
  • 60 g mozzarelli light  
  • 60 g suszonych pomidorów  
  • 40 g sałaty lodowej
  • przyprawy: sól, pieprz, mielona papryka

Kurczaka kroimy drobno, przyprawiamy i grillujemy bez tłuszczu. Pomidory kroimy drobno. Mozzarellę trzemy na tarce. Wszystkie składniki zawijamy w tortillę i smażymy na patelni grillowej po 2 minuty z każdej strony.

Wartości odżywcze (na 2 tortille)

720 kcal
– białko – 55 g
– węglowodany – 75 g
– tłuszcz – 20 g


Buraczane risotto z kozim serem

Składniki na 4 porcje

  • 250 g ugotowanego buraka
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 szklanki ryżu
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 200 g miękkiego sera koziego
  • sól morska (opcjonalnie)
  • mielony czarny pieprz

Na łyżce oliwy podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy ryż i chwilę smażymy. Wszystko zalewamy bulionem warzywnym, na wolnym ogniu pod przykryciem gotujemy do miękkości. Zanim ryż będzie gotowy dodajemy buraka pokrojonego w drobną kostkę. Gdy ryż będzie miękki dodajemy kozi ser w kawałkach i doprawiamy solą i pieprzem.

Wartości odżywcze 1 porcji

298 kcal
– błonnik – 4 g
– białko – 13 g
– węglowodany – 29 g
– tłuszcz – 15 g

Kolacja

Frytki z kalarepy

Składniki na 2 porcje

  • 2 kalarepy
  • szczypta soli morskiej
  • przyprawy (do smaku, polecane przyprawy: mielony czarny pieprz, mielona papryka, czosnek w proszku)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Obieramy kalarepy i kroimy na kształt grubszych frytek. Przekładamy je do miski i solimy, pozostawiamy na ok. 20 minut. Następnie odsączamy je z wody i mieszamy z oliwą z oliwek oraz przyprawami. Frytki rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku w 200 stopniach przez 25 minut do momentu aż zbrązowieją (można podawać z sosami bądź jogurtem naturalnym).

Wartości odżywcze 1 porcji

20 kcal
– błonnik – 6 g
– białko – 3 g
– węglowodany – 5 g
– tłuszcz – 3 g


Muffinki pieczarkowo-kalafiorowe

Składniki na 12 babeczek

  • ½ średniej wielkości kalafiora
  • 8 łyżek serka wiejskiego
  • 2 jajka
  • 8 pieczarek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 30 g tartego sera
  • pieprz, oregano, czosnek granulowany (do smaku)

Pieczarki pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na oliwie. Kalafior rozdrobnić w blenderze, dodać jajka, serek wiejski i podsmażone pieczarki wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Przyprawić do smaku. Przełóż mieszankę do silikonowych foremek do muffinek. Ugnieść dosyć mocno w foremkach, żeby muffinki się nie rozpadły. Pieczemy w piekarniku w 230 stopniach przez 25-30 minut. Po upieczeniu odstawiamy na 15 minut do wystygnięcia. Po wystygnięciu wyjmujemy z foremek.

Wartości odżywcze 1 porcji

43 kcal
– błonnik – 1 g
– białko – 5 g
– węglowodany – 2 g
– tłuszcz – 1 g


Miks sałat z kurczakiem i serem feta

Składniki

  • 100 g fileta z kurczaka  
  • 80 g różnych sałat
  • 50 g sera feta  
  • 30 g słonecznika (garść)
  • 80 g pomidorków koktajlowych  
  • 50 g kukurydzy  

Sos

  • 2 łyżki oliwa
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pieprz
  • przyprawy: oregano, bazylia, zioła prowansalskie 

Wykonanie

Filet z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić do smaku, usmażyć i ostudzić. Miks sałat poszatkować. Ser feta pokroić w kostkę. Garść słonecznika uprażyć na patelni. Pomidorki  koktajlowe pokroić w ćwiartki.

Przygotować sos – 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, pieprz i przyprawy, np. oregano, bazylia, zioła prowansalskie.

Wszystkie składniki wymieszać, dodać kukurydzę, wymieszać z sosem i sałatką.

Wartości odżywcze

674 kcal
– białko – 41,3 g
– węglowodany – 24,3 g
– tłuszcz – 44,9 g

Przekąski

Kakaowe kuleczki z ciecierzycy

Składniki na 15 kulek

  • 500 g gotowanej ciecierzycy
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki miodu
  • ¼ szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki migdałowej
  • ¼ szklanki kawałków czekolady (70%+)
  • ⅓ szklanki rozdrobnionych rodzynek
  • 3 łyżki kakao

Wykonanie

Ciecierzycę, mleko i miód zblendować mikserem na gładką masę. Dodać pozostałe składniki i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Z uzyskanej masy formować kuleczki, a następnie  obsypać je kakao. Kulki umieścić w szklanym naczyniu i przechowywać w lodówce.

Wartości odżywcze 1 porcji

83 kcal
– błonnik – 2 g
– białko – 2 g
– węglowodany – 11 g
– tłuszcz – 4 g


Sałatowe wrapy z szynką i serem

Składniki na 1 porcję

  • 2 duże liście sałaty
  • pół pomidora
  • 30 g sera w plastrach
  • 50 g wysokiej  szynki
  • 1/4 awokado
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu

Awokado rozgnieść widelcem i wymieszać z pieprzem. Posmarować liść sałaty awokado i położyć na drugim liściu tak, aby się skleiły. Na liściach położyć szynkę ser i pomidora pokrojonego w bardzo cienki plaster, posmarować na wierzch awokado. Liście sałaty zwinąć ostrożnie i ciasno, opcjonalnie zabezpieczyć wykałaczką.

Wartości odżywcze 1 porcji

266 kcal
– 4 g – błonnik
– 20 g – białko
– 5 g – węglowodany
– 18 g – tłuszcz


Zielone smoothie na odporność

Składniki na 2 porcje

  • 50 g ogórków
  • garść sałaty
  • ½ szklanki lodu
  • ¼ szklanki wody
  • 1 grapefruit
  • 4 cm świeżego imbiru
  • 100 g ananasa
  • 1 kwaśne jabłko

Wykonanie

Warzywa i owoce umyć i obrać. Umieścić wszystko w blenderze i zblendować na gładką masę. Podawać schłodzone.

Wartości odżywcze 1 porcji

105 kcal
– błonnik – 5 g
– białko – 1 g
– węglowodany – 22 g
– tłuszcz – 0 g


Koktajl bananowo-owsiany

Składniki na 1 porcję

  • 1 banan
  • 1/4 szklanki płatków owsianych
  • 4 daktyle
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego
  • 1/2 szklanki lodu
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta cynamonu

Wykonanie

Umieścić wszystko w blenderze i zblendować na gładką masę. Podawać schłodzone.

Wartości odżywcze 1 porcji

290 kcal
– błonnik – 8 g
– białko – 5 g
– węglowodany – 58 g
– tłuszcz – 3 g


Pasta z makreli

Składniki

  • 100 g wędzonej makreli
  • 1/2 papryki
  • 1/2 cebulki
  • 2 lub 3 łyżeczki zielonej pietruszki

Wykonanie

Usunąć ości z makreli. Cebulkę i pietruszkę pokroić na małe kawałki. Paprykę zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać.

Wartości odżywcze:

276 kcal
– białko – 19 g
– węglowodany – 5 g
– tłuszcz – 20 g


Pasta jajeczna

Składniki

  • 2 jajka
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Wykonanie

Jajka ugotować. Ostudzić pod zimną wodą, obrać i pokroić. Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać.

Wartości odżywcze

170 kcal
– białko – 14,5 g
– węglowodany – 2 g
– tłuszcz – 12 g


Pasta z awokado – guacamole

Składniki

  • 1 małe awokado (ok. 100 g)
  • sok z cytryny
  • przyprawy: czosnek (najlepiej świeży, jeden ząbek przeciśnięty przez praskę), sól, pieprz (ilość według uznania)
  • 1/2 pomidora

Wykonanie

Pomidora pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki umieścić w misce i ugnieść  widelcem lub zblendować na jednolitą masę.

Wartości odżywcze

185 kcal
– białko – 2,5 g
– węglowodany – 10 g
– tłuszcz – 15 g

Fit słodycze

Sernik na zimno a’la Kinder Country

Składniki

  • 100 g twarogu chudego
  • 100 g skyru waniliowego
  • 20 ml mleka
  • 20 g pszenicy ekspandowanej
  • 10 g miodu
  • 10 g gorzkiej czekolady

Wykonanie

Zblendować twaróg, skyr i miód. Wymieszać z 10 g zboża i włożyć do pojemnika.

Polewa – czekoladę rozpuścić z mlekiem. Udekorować 10 g zboża.

Wartości odżywcze

217 kcal
– białko – 35 g
– węglowodany – 13 g
– tłuszcz – 2 g


Jednoporcjowy deser a’la Lion White

Składniki

  • 4 herbatniki
  • opcjonalnie: wiórki kokosowe, ryż preparowany

Masa

  • 100 g ricotty lub serka Skyr
  • 20 g budyniu śmietankowego
  • 15-20 g słodzika (np. erytrol, ksylitol) lub miodu
  • 200 g mleka migdałowego/owsianego/kokosowego/krowiego

Karmel

  • 15 g daktyli
  • 10 g masła orzechowego
  • 15-20 g wody

Wykonanie

Masa

Budyń ugotuj według instrukcji na opakowaniu (na ilości mleka podanej w przepisie). Dodaj do niego 5-10 g słodzika. Przygotowany i ostudzony budyń połącz z serkiem, dodaj ok. 10 g słodzika i zblenduj na jednolitą masę.

Karmel
            Daktyle namocz we wrzątku przez ok. 5 minut. Następnie odlej wodę, dodaj masło orzechowe. Całość zblenduj na jednolitą masę. Jeśli masz problemy z blendowaniem dodaj ok. 15-20 g wody.

Deser

2 herbatniki połóż na spód naczynia/pudełka. Na to wyłóż 1/2 masy i przygotowany karmel. Następnie ponownie połóż 2 herbatniki i pozostałą połowę masy. Opcjonalnie wierzch możesz posypać wiórkami kokosowymi lub ryżem preparowanym. Całość odstaw na ok. 1h do lodówki.

Wartości odżywcze (z wykorzystaniem ricotty)

497 kcal
– białko – 21 g
– węglowodany – 56 g
– tłuszcz – 21 g


Jednoporcjowe Tiramisu

Składniki

  • 6 biszkoptów
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej + 50 g przegotowanej wody
  • kakao do posypania
  • opcjonalnie truskawki lub maliny

Masa

  • 200 g twarożku domowego grani
  • 125 g serka waniliowego
  • 10-15 g słodzika (np. erytrol, ksylitol) lub miodu

*opcjonalnie odrobina aromatu waniliowego

Wykonanie

Masa
            Wszystkie składniki połączyć razem i zblendować lub dokładnie wymieszać.

Na spód naczynia/pudełka wyłożyć 3 biszkopty. Łyżeczkę kawy zaparzyć w 50 g przegotowanej wody. Nasączyć biszkopty kawą. Na to wyłożyć 1/2 masy* i pokrojone w plasterki truskawki lub maliny (opcjonalnie). Następnie ponownie wyłożyć 3 biszkopty, nasączyć kawą i wyłożyć pozostałą część masy. Całość oprószyć kakao. Wstawić do lodówki na około 1,5 godziny.

Wartości odżywcze (z wykorzystaniem ricotty)

425 kcal
– białko – 30,5 g
– węglowodany – 47,5 g
– tłuszcz – 12,5 g

Scroll to top