TYDZIEŃ ZDROWEJ DIETY
Dzień wody
Dzień higieny posiłku
Dzień mitów dietetycznych
Dzień pułapek dietetycznych
O 14:00 zapraszamy na webinar, podczas którego eksperci odpowiedzą na Wasze pytania.
Dzień przekąsek
DZIEŃ WODY
PONIEDZIAŁEK – 12.04.2021 r.
Odczuwasz zmęczenie, senność, obniżony nastrój i dezorientację? Czas sięgnąć po szklankę wody. Nawet niewielkie odwodnienie negatywnie wpływa na nasze funkcjonowanie. Dowiedz się dlaczego picie wody jest dla naszego zdrowia kluczowe i jak prawidłowo nawadniać swój organizm.
DZIEŃ HIGIENY POSIŁKU
WTOREK – 13.04.2021 r.
O której godzinie należy zjeść śniadanie i czy faktycznie jest ono najważniejszym posiłkiem dnia? Jak rozplanować spożywanie posiłków w pracy? Jak zadbać o regularne dostarczenie energii? Czy wielkość naczyń i łyżek ma znaczenie w kontekście ilości spożywanego jedzenia? Na te i inne pytanie odpowiadają pracownicy i studenci Katedry Żywienia Klinicznego GUMed.
DZIEŃ MITÓW DIETETYCZNYCH
ŚRODA – 14.04.2021 r.
Czy cukier trzcinowy jest zdrowszy od cukru białego? W jakich godzinach można jeść owoce? Czy ostre przyprawy wywołują wrzody żołądka? Zobacz najczęściej występujące mity dietetyczne, z którymi rozprawiają się studenci dietetyki z dr Agatą Jańczy z Zakładu Towaroznawstwa Żywności.
DZIEŃ PUŁAPEK DIETETYCZNYCH
CZWARTEK – 15.04.2021 r.
Czy wiesz, że nie wszystko co pozornie wygląda na zdrowe takie faktycznie jest? Sprawdź najczęstsze pułapki dietetyczne, na które wpadamy jako konsumenci.
DZIEŃ PRZEKĄSEK
PIĄTEK – 16.04.2021 r.
Zdarza się Tobie jeść w biegu? A może po drodze do pracy wchodzisz do cukierni po drożdżówkę? Sprawdź przepisy, które przygotowali studenci i pracownicy z Katedry Żywienia Klinicznego i spróbuj przygotować proste i szybkie dania do pracy.